HK VARMA-vaappu on käsintehty, soutu- ja moottoriuisteluun suunniteltu uistin. Se syntyi vuonna 1994. Uistimen kehittely oli alkanut paria vuotta aiemmin.

HK VARMA valmistetaan Pohjois-Karjalassa, Joensuun kyljessä olevassa Lehmon kylässä.

Täällä minulla on puhtaat ja monipuoliset vesistöt tuotteitteni testaamiseen, sanoo valmistaja Hannu Kesonen. Kehitystyössä kiinnitin huomiota vaapun uinnin herkkyyteen ja siitä lähtevän sointiin/ääneen.

Menestyimme kilpailuissa hyvin kuten myös muut HK Varmoilla uistelevat. Pystyimme säätämään uintilevystä erilaisia uinteja. Siinä syntyi myös ns. avattu kourulevy.

Alkuvuosina uistinta valmistettiin maalattuna, hiletettynä ja hologrammi-teipillä korostettuna. Myöhemmin pintamateriaaleiksi on tullut lisäksi tinapaperi ja kromi hopeisena ja kultaisena.

Venemessuilla 2000 esittelimme uutuutena Puikkohoukuttimen. Se sopii niin moottorivetoon, soutuun, heittelyyn ja virtakalastukseen.

Venemessuilla 2004 esittelimme uutuutena Syrjähypyn. Se sopii niin mootttorivetoon, sekä soutuun hitaalle ja kovemmalle vauhdille.

Venemessuilla 2005 esiteltiin uusi kuhamalli "Kalkkaro" eri vetovauhtiin.

Niinpä myös kaudelle 2008 uutuusvaaput esiteltiin Vene- 2008 messuilla helmikuussa.
Ranta-Jussi, Kirjolohi/ahven, Syvänne-Kalkkaro sekä Suoralappu-Taimen ja
Suoralappu-Kalkkaro.

Ranta-Jussin kehityksessä on ollut mukana legendaariset pitkä-vapamiehet Jussit Lampinen ja Väänänen. Jussien venekunta on saanut ranta-haukikisojen tulokset paranemaan merkittävästi.

Kirjolohi/ahven on tarkoitettu kirjolohen ja ahvenen vetouisteluun soutaen tai moottorilla. Se sopii myös UL-heittokalastukseen virrasta.

Syvänne-Kalkkaro sopii kuhan ja hauen uisteluun ja se ui n. 4 metrin syvyydessä.

Suoralappu-taimen on kylmän veden pintauintinen taimen-vaappu ja keskikesän lämpimille vesille Suoralappu-Kalkkaro kuhauisteluun.

Uutuus 2009 Syvänne-Kalkkaro 10 ja 13 cm.

Uutuus 2010 Syvänne-Kalkkaro porraslapulla 17 cm.

Uutuus 2011 Kourulevy-Kalkkaro 10 ja 13 cm.